Gruszki Pięknej Heleny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten przepis zrobiłam w szkole na zajęciach praktycznych,wszyscy byli zachwyceni.Bardzo im smakował.

  • 30 min

Składniki:

  • -4 gruszki
    -1 szklanka cukru
    -sok z cytryny
    -200 g czekolady gorzkiej
    -4 szklanki wody
    -płatki migdałowe do posypania
    -4 gałki lodów waniliowych

Gruszki pięknej heleny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek - tak aby gruszka stabilnie "stała".
    2. Usunąć gniazdo nasienne. Zagotować litr wody z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć gruszki i gotować, aż staną się szkliste.ok.10-15 min.
    3. Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia.
    4. Uprażyć lekko płatki migdałowe na suchej patelni. Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłą czekoladą, posypać migdałami. Podawać z lodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy