Gruszka w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepszy deser na deszczowy poniedziałek:)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 gruszki
    1/2 tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady
    Pół laski wanilii
    Łyżka cukru
    1/2 cytryny
    Lody/owoce

Gruszka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy i obieramy (zostawiamy ogonki), podstawy ucinamy - tak aby gruszka mogła stać. Ostrożnie usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy owoce sokiem z cytryny.
  • 2. Wodę zagotowujemy z cukrem i połową laski wanilii, zmniejszamy ogień i obgotowujemy gruszki (ok. 10 min) tak aby owoce zmiękły, ale się nie rozpadły. Pozostawiamy je w wodzie do ostygnięcia, następnie wraz z naczyniem wstawiamy je na 30 min. do lodówki.
  • 3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gruszki układamy na talerzykach, polewamy czekoladą, podajemy z ulubionymi lodami lub owocami.

Porady

Do czekolady można dodać alkohol (np. likier, adwokat)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy