Gorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki.
10 godz.
Składniki:
500 g pęczaku
500 g grochu łuskanego
1 duża marchewka
1 pietruszka
por (biała część)
1 mały seler
1 ząbek czosnku
500 g żeberek
100 g wędzonej słoniny
1 liść laurowy
sól, pieprz
Grochówka z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kaszę zalewamy 1,5 l wody.
Groch płuczemy, zalewamy 1 l wody.
Kaszę i groch moczymy przez noc.
Groch gotujemy przez około 60 min w wodzie, w której się moczył.
Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy żeberka, liść laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu).
Komentarze