Grochówka z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Gorąco zachęcamy do skosztowania tej alternatywnej wersji grochówki.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 500 g pęczaku
    500 g grochu łuskanego
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    por (biała część)
    1 mały seler
    1 ząbek czosnku
    500 g żeberek
    100 g wędzonej słoniny
    1 liść laurowy
    sól, pieprz

Grochówka z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalewamy 1,5 l wody.
    Groch płuczemy, zalewamy 1 l wody.
    Kaszę i groch moczymy przez noc.
    Groch gotujemy przez około 60 min w wodzie, w której się moczył.
    Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy żeberka, liść laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
    Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
    Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy