Grochówka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna, pożywna zupa doskonała na chłodne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dkg łuskanego grochu
    30 dkg żeberek
    20 dkg kiełbasy
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 małego selera korzeniowego
    1 cebula
    1-2 łyżki oleju
    4 ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    1 listek laurowy
    Natka pietruszki
    Suszony majeranek, pieprz

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch wypłukać i namoczyć na noc.
    Do grochu dołożyć żeberka i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min.
    Dodać pokrojoną w kostkę marchew, seler i korzeń pietruszki, gotować ok. 10 min, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zeszkloną na oleju cebulę oraz ząbki czosnku - gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
    Kiełbasę pokroić w kostkę lub w plasterki, przesmażyć i dodać do zupy wraz z przyprawami: majerankiem, pieprzem i solą-wszystko razem zagotować.

Porady

Do zupy można dodać wędzony boczek, który jeszcze bardziej poprawia jej smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy