Grillowana papryka z fetą i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tradycyjny przysmak chorwacki.

  • 20 min

Składniki:

  • - dwie czerwone papryki,
    - 120g fety,
    - kilka ząbków czosnku
    - pieprz
    - oliwa z oliwek
    - ocet winny

Grillowana papryka z fetą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte papryki w całości grillujemy na mocno rozgrzanym grillu aż ich skórka będzie czarna. Zostawiamy na chwilę by troszkę ostygły. Potem ostrym nożem obieramy je ze skórki i kroimy na 3-4 mniejsze kawałki. Układamy płasko na talerzu grillowaną stroną do góry. Następnie równo posypujemy je drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w kostkę fetą. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz skrapiamy oliwą i octem w proporcji 3:1 (3 łyżki oliwy na jedną łyżkę octu).

Porady

Paprykę można również w podobny sposób upiec w piekarniku. Natomiast fetę na równe kwadraciki najlepiej się kroi metalową siatką do krojenia jajek.

Komentarze

Podobne przepisy