Grecki kurczak w garnku rzymskim

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W tym roku nie udało się wyjechać do Grecji na wakacje, więc chociaż zrobiłam sobie Grecję w domu...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - kurczak średniej wielkości: 1 sztuka
    - cytryna: 1 sztuka
    - czarne oliwki: 0.5 szklanki
    - bakłażan: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - ziemniaki: 1 kilogram
    - czosnek: 6 ząbków
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - rozmaryn - gałążka: 1 sztuka

Grecki kurczak w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grecki kurczak w garnku rzymskim 1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i roztartym rozmarynem, do środka włożyć cytrynę pokrojoną na ćwiartki i oliwki, odstawić na godzinę.
    Garnek rzymski namoczyć przez 20 minut, włożyć do niego kurczaka, obrane ziemniaki, pokrojonego w dużą kostkę bakłażana, cebulę pokrojoną na ćwiartki i czosnek, całość polać obficie oliwą z oliwek.
    Wstawić do zimnego (!!!) piekarnika, nastawić go na 200 stopni i piec 2-2,5 godziny.
    Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby kurczak się przyrumienił.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy