Granita jagodowa z winem

0 (0 ocen)

Granita to deser pochodzący z Włoch. Przypomina owocowy sorbet, gdyż jest robiony z owoców z dużą ilością kryształków. Wzbogaciłam go słodkim, czerwonym winem, żeby nabrał nieco innego charakteru ;)

Składniki:

  • 300 ml jagód
    sok z 1 cytryny
    3 łyżki cukru
    1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina

Granita jagodowa z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody opłukać pod bieżącą wodą na sitku. Włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować. Wsypać cukier, wlać wino i dokładnie wymieszać- nie miksować. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki.
  • 2. Granitę należy przemieszać, najlepiej widelcem, co około godzinę. Kiedy całkiem zamarznie, przełożyć do pucharków. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy