Grahamki

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony i troszkę przeze mnie zmodyfikowany z blogu Moje Wypieki. Bułki wykonane z mąki pszennej graham typu 1850. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki graham typ 1850
    1 szkl. mąki żytniej typ 700 (lub zwykłej pszennej)
    ½ szkl. letniego mleka
    ½ szkl. letniej wody
    7 g. suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania grahamek

Grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrobione ciasto 1. Suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą, wlać mleko wymieszane z olejem i wodą, miksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodać miód i dalej miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulę, umieścić w oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • Uformowane grahamki 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na około 8-10 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
  • Pieczenie grahamek 3. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200st.C około 15-20 minut.
  • Studzenie grahamek 4. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy