Grahamki

0 (0 ocen)

  • 15 godz.

Pyszne i zdrowe bułeczki, które łatwo zrobić. Idealne na śniadanie i kolację. Mi z podanych poniżej składników wyszło 11 bułek po 100 g.

  • 15 godz.

Składniki:

  • Na podmłodę
    220 ml wody
    3-4 g drożdży
    220 g mąki pszennej chlebowej typ 750

    Na ciasto właściwe
    200 ml wody
    10 g drożdży
    100 g otrębów pszennych (u mnie 60 g pszennych, 40 g orkiszowych)
    300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
    100 g mąki pszennej razowej
    10 g soli
    płatki owsiane do posypania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed pieczeniem bułek (przygotowanie podmłody).

    Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły. Następnie dodać mąkę, ponownie wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-10 godzin.
  • 2. W dniu pieczenia bułek.

    Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać do dużej miski. Dodać otręby, wymieszać i zostawić na minutę. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (mąkę typ 750, mąkę razową, sól) i podmłodę. Dobrze wymieszać i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Otręby powinny wchłonąć sporą ilość wody, więc może się okazać, że nie ma konieczności dodatkowego podsypywania ciasta mąką (ja nic nie podsypywałam). Ciasto można zagniatać na stolnicy lub blacie kuchennym. Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, lekko zwilżyć z góry, przykryć ręcznikiem kuchennym (ja przykrywam nawet dwoma) i odstawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na bułki o wadze 100 g (u mnie wyszło 11 sztuk). Stolnicę oprószyć mąką, z ciasta formować kule, po czym kłaść je na stolnicy i lekko docisnąć. Bułki ułożyć na blaszce posypanej mąką zachowując odstępy, bo jeszcze urosną. Bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 40-60 minut.
  • 4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki lekko zwilżyć u góry (użyłam do tego pędzelka) i posypać płatkami owsianymi. Włożyć do piekarnika, piekarnik ponownie zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła) i piec przez 20 minut.
  • 5. Gotowe bułki wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na kratkę, żeby odparowały. Zostawić do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować