Gorąca czekolada z karmelowymi kryształkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Czekolada na gorąco podana z bitą śmietaną i domową karmelową posypką smakuje tak pysznie, że zakochacie się w niej od pierwszego łyka.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g czekolady mlecznej

    200 g słodkiej śmietanki 42%
    ziarna z laski wanilii

    cukier karmelowy do posypania

Gorąca czekolada z karmelowymi kryształkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolady łamiemy na kawałki zalewamy mlekiem, podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej konsystencji.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianą z ziarenkami wanilii.

    Czekoladę przelewamy do filiżanek na wierzchu kładziemy porcję śmietany, a całość posypujemy kryształkami karmelu. Pijemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Porady

Przepis na cukier karmelowy> https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cukier-karmelowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy