Golonka po bawarsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

często robię taką moim domownikom - są zachwyceni

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kilogramy golonek przednich wieprzowych
    5 marchewek średnich
    2 pietruszki (korzeń)
    1 mały seler
    sól do smaku
    0,5 litra jasnego piwa
    0,5 litra wina czerwonego wytrawnego
    tłuszcz do obsmażenia golonek

Golonka po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki opłukać, osuszyć. Warzywa obrać, umyć. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej. W brytfannie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim golonki. Dobrze je posolić. Następnie do golonek przełożyć starte warzywa. Razem podsmażyć około 10 minut. Po tym czasie podlać wszystko piwem i winem. Smażyć około 1 godziny pod przykryciem. Golonki podczas smażenia należy przewracać, aby były miękkie ze wszystkich stron. Podawać na ciepło najlepiej z pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy