Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszankowym farszem

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • duża kapusta pekińska
    8 białych kaszanek
    100 g wędzonego boczku
    2 duże cebule
    łyżka oliwy
    majeranek
    maggi
    sól ,pieprz
    300 ml bulionu z bazylią i tymiankiem
    sos:
    300 ml bulionu warzywnego
    2 duże cebule
    łyżka masła
    2 ziarenka ziela angielskiego
    liść laurowy

Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszankowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszankowym farszem 1. Kapustę pekińską rozdzieliłem na pojedyncze liście. Zgrubienia na liściach lekko ściąłem. Sparzyłem we wrzątku ,osączyłem i wystudziłem. W tym czasie przygotowywałem farsz. Boczek pokroiłem w drobną kostkę .Na patelni rozgrzałem olej podsmażyłem boczek i dodałem pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyłem aż się zeszkliła. Następnie dodałem białą kaszankę pokrojoną w plasterki (bez skóry) ,smażyłem aż się rozpadła. Doprawiłem majerankiem ,solą ,pieprzem i odrobiną maggi.Farsz zawinąłem w liście kapusty. Gołąbki włożyłem do brytfanki ,zalałem bulionem i piekłem 20 min w temp 200 stopni C.
  • 2. Sos:

    Cebule pokroiłem w piórka i zeszkliłem w rondelku na maśle. Zalałem bulionem i gotowałem 5 min. Zmiksowałem ,ponownie wstawiłem na palnik ,dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Sos zredukowałem na średnim ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy