duża kapusta pekińska
8 białych kaszanek
100 g wędzonego boczku
2 duże cebule
łyżka oliwy
majeranek
maggi
sól ,pieprz
300 ml bulionu z bazylią i tymiankiem
sos:
300 ml bulionu warzywnego
2 duże cebule
łyżka masła
2 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszankowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekińską rozdzieliłem na pojedyncze liście. Zgrubienia na liściach lekko ściąłem. Sparzyłem we wrzątku ,osączyłem i wystudziłem. W tym czasie przygotowywałem farsz. Boczek pokroiłem w drobną kostkę .Na patelni rozgrzałem olej podsmażyłem boczek i dodałem pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyłem aż się zeszkliła. Następnie dodałem białą kaszankę pokrojoną w plasterki (bez skóry) ,smażyłem aż się rozpadła. Doprawiłem majerankiem ,solą ,pieprzem i odrobiną maggi.Farsz zawinąłem w liście kapusty. Gołąbki włożyłem do brytfanki ,zalałem bulionem i piekłem 20 min w temp 200 stopni C.
2.Sos:
Cebule pokroiłem w piórka i zeszkliłem w rondelku na maśle. Zalałem bulionem i gotowałem 5 min. Zmiksowałem ,ponownie wstawiłem na palnik ,dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Sos zredukowałem na średnim ogniu.
Komentarze