Przepyszne,kruche i o pięknym żółtym kolorze.Polecam.
30 min
Składniki:
Składniki na 8-10 sztuk:
1¼ szklanki mąki pszennej typ 450
½ szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki z cytryny
½ łyżeczki soli
1¼ szklanki maślanki
½ szklanki oleju roślinnego
2 duże jajka, żółtka oddzielone od białek
Gofry kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Przygotować dwie miski.
Do jednej dać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. W drugiej misce wymieszać łyżką maślankę z olejem i żółtkami. Połączyć sypkie i płynne składniki ze sobą, ale niezbyt mocno – ciasto ma być grudkowate. Ubić miękką pianę z białek i delikatnie zmieszać z ciastem. Lekko natłuścić rozgrzaną gofrownicę i wlać ok. 2-3 łyżki ciasta na 1 gofra. Zamknąć gofrownicę i smażyć ok. 4-5 min.Układać na kratce.
2.Dekorować wg uznania: bitą śmietaną,owocami,cukrem pudrem,sosem czekoladowym itd.
Komentarze