Gofry kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne,kruche i o pięknym żółtym kolorze.Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8-10 sztuk:

    1¼ szklanki mąki pszennej typ 450
    ½ szklanki mąki kukurydzianej
    2 łyżki cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki skórki z cytryny
    ½ łyżeczki soli
    1¼ szklanki maślanki
    ½ szklanki oleju roślinnego
    2 duże jajka, żółtka oddzielone od białek

Gofry kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Przygotować dwie miski.
    Do jednej dać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. W drugiej misce wymieszać łyżką maślankę z olejem i żółtkami. Połączyć sypkie i płynne składniki ze sobą, ale niezbyt mocno – ciasto ma być grudkowate. Ubić miękką pianę z białek i delikatnie zmieszać z ciastem. Lekko natłuścić rozgrzaną gofrownicę i wlać ok. 2-3 łyżki ciasta na 1 gofra. Zamknąć gofrownicę i smażyć ok. 4-5 min.Układać na kratce.

  • 2. Dekorować wg uznania: bitą śmietaną,owocami,cukrem pudrem,sosem czekoladowym itd.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy