Galaretkowy deser jabłkowy z nutką kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyłam, obrałam, podzieliłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o dużych oczkach. Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękły.
2.Energicznie mieszając dodałam żelatynę i galaretkę, dokładnie wymieszałam, aż się rozpuściły. Rondel odstawiłam z palnika.
Pojemniczki (u mnie plastikowe po kiełkach) wyłożyłam folią kanapkową, przełożyłam do nich masę jabłkową, ugniatając ją, żeby nie zostały bąble powietrza. Odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Serek utarłam z miodem na puszystą masę, przełożyłam do strzykawki cukierniczej z tylką w kształcie gwiazdki.
4.Stężałą galaretkę wyłożyłam na talerzyki, ozdobiłam utartym serkiem i suszoną żurawiną.
Komentarze