Galaretkowy deser jabłkowy z nutką kiwi

0 (0 ocen)

Galaretkę z jabłek podałam ze śmietankowym serkiem utartym z lipowym miodem

Składniki:

  • 1,2 kg jabłek
    1 galaretka o smaku kiwi
    płaska łyżka żelatyny
    125 g serka śmietankowego kanapkowego (typu „Twój smak”)
    1 łyżka płynnego miodu lipowego
    do przystrojenia suszona żurawina

Galaretkowy deser jabłkowy z nutką kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Starte jabłka dusiłam do miękkości 1. Jabłka umyłam, obrałam, podzieliłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o dużych oczkach. Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękły.
  • Do jabłek dodałam żelatynę i galaretkę 2. Energicznie mieszając dodałam żelatynę i galaretkę, dokładnie wymieszałam, aż się rozpuściły. Rondel odstawiłam z palnika.
    Pojemniczki (u mnie plastikowe po kiełkach) wyłożyłam folią kanapkową, przełożyłam do nich masę jabłkową, ugniatając ją, żeby nie zostały bąble powietrza. Odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Serek utarłam z miodem 3. Serek utarłam z miodem na puszystą masę, przełożyłam do strzykawki cukierniczej z tylką w kształcie gwiazdki.
  • Stężałą galaretkę wyłożyłam na talerzyki 4. Stężałą galaretkę wyłożyłam na talerzyki, ozdobiłam utartym serkiem i suszoną żurawiną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy