Galaretka drobiowa

0 (0 ocen)

Pyszna przystawka nie tylko na przyjęcia. Zrobiona w foremce w kształcie serduszka może być idealna z okazji walentynek.

Składniki:

  • 2 piersi + 2 udka z kurczaka
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek pora
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    opakowanie żelatyny na 2,5l wody (60g)
    natka pietruszki
    puszka groszku konserwowego

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso, warzywa i przyprawy (oprócz groszku i natki). Gotować na niewielkim ogniu ok godzinę aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar przecedzić. Mięso pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Pozostałe warzywa wyrzucić. W razie konieczności doprawić jeszcze wywar do smaku.
  • 2. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuścić żelatynę następnie zagotować i wymieszać z wywarem.
  • 3. W jednej większej lub kilku mniejszych salaterkach układać natkę, marchewkę, groszek i mięso. Następnie zalać ciepłym wywarem i poczekać aż ostygnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Porady

Podawać z cytrynką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy