Galareta chrzanowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podajemy do ryb, wędlin i mięs na zimno.

Składniki:

  • 30 dag świeżo startego chrzanu
    3/4 szkl. kwaśnej śmietany
    łyżka żelatyny
    2 łyżki rodzynek
    łyżka mąki
    łyżka masła
    sok z cytryny
    cukier, sól

Galareta chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy
    w małej ilości zimnej wody.
    Do masła wsypujemy mąkę
    i dokładnie ucieramy z chrzanem.
    Rodzynki sparzamy
    i osączamy.
  • 2. Do 1/4 szklanki osolonej
    i posłodzonej wrzącej wody
    dodajemy chrzan i śmietanę.
    Zagotowujemy. Dodajemy
    żelatynę i mieszając,
    podgrzewamy. Odstawiamy.
    Wsypujemy rodzynki. Doprawiamy
    cukrem i sokiem
    z cytryny. Mieszamy.
  • 3. Galaretę przelewamy do
    salaterki i wstawiamy do lodówki
    na 3 godziny.

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy