3/4 szklanki makaronu muszelki mamma mia
2 łyżki orzechów nerkowca
1 pęczek koperku
15 g sera żółtego
2 łyżki oliwy
sól,pieprz, chili w płatkach
1/2 ciasta francuskiego
1 rzodkiewka
Francuska mini tarta we włoskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i osuszyć.
2.Orzechy uprażyć na suchej patelni ( ale uważać aby nie przypalić). Do blendera wrzucić zimne uprażone orzechy oraz koperek. Zblendować.
3.Dodać oliwę i ponownie zblendować.
4.Przełożyć do miski, dodać przyprawy i makaron, wymieszać ( najlepiej palcami, aby koperkowe pesto dobrze pokryło makaron). Dodać starty ser żółty na drobnych oczkach i znów wymieszać.
5.Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów i wyłożyć nimi foremki do mini tarty. Na wierzchu ułożyć pesto z makaronem i wstawić do nagrzanego do 200 piekarnika i piec około 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i posypać pokrojoną w małą kostkę rzodkiewkę. Podawać na ciepło ( choć na zimno też dobrze smakuje:)) Smacznego!
Komentarze