Francuska mini tarta we włoskim stylu

0 (0 ocen)

Połączenie może zaskakujące ale smak bomba:)

Składniki:

  • 3/4 szklanki makaronu muszelki mamma mia
    2 łyżki orzechów nerkowca
    1 pęczek koperku
    15 g sera żółtego
    2 łyżki oliwy
    sól,pieprz, chili w płatkach
    1/2 ciasta francuskiego
    1 rzodkiewka

Francuska mini tarta we włoskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i osuszyć.
  • kopereki orzechy zblendować 2. Orzechy uprażyć na suchej patelni ( ale uważać aby nie przypalić). Do blendera wrzucić zimne uprażone orzechy oraz koperek. Zblendować.
  • dodać oliwe i znów zblendować 3. Dodać oliwę i ponownie zblendować.
  • wymieszac makaron z pesto z koperkiem 4. Przełożyć do miski, dodać przyprawy i makaron, wymieszać ( najlepiej palcami, aby koperkowe pesto dobrze pokryło makaron). Dodać starty ser żółty na drobnych oczkach i znów wymieszać.
  • wyłożyć do foremek 5. Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów i wyłożyć nimi foremki do mini tarty. Na wierzchu ułożyć pesto z makaronem i wstawić do nagrzanego do 200 piekarnika i piec około 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i posypać pokrojoną w małą kostkę rzodkiewkę. Podawać na ciepło ( choć na zimno też dobrze smakuje:)) Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy