Intensywnie herbaciane ciasteczka w kształcie kurczaczków. Bardzo smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Mają piękny, fioletowy kolorek, dzięki któremu rzucają się w oczy :) Polecam!
Składniki:
100 g. masła
1 ½ szkl. mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 torebki owocowej herbaty
Fioletowe kurczaczki herbaciane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbaty wysypać z torebki, zalać dwoma łyżkami wrzącej wody i ostudzić. Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, dodając herbatę (ciasto powinno ładnie zmienić kolor, na lekko fioletowy) Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Za pomocą foremki wykrawać kurczaczki (lub inne zwierzątka :D) Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. Następnie piec w 180st.C około 5-8 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Ostudzone, herbaciane kurczaczki dowolnie udekorować, np. skórka z pomarańczy. Smacznego!
Komentarze