Filo ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Faszerowane ciasto filo

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g szpinaku mrożonego
    cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    pół papryczki chili
    100 g sera feta
    3-4 płaty ciasta filo
    1 łyżka masła
    tłuszcz do smażenia
    odrobina sezamu do posypania

Filo ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szpinak rozmrozić, Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę posiekaną w kosteczkę i czosnek. Dodać szpinak przyprawy do smaku i chili i odparować. Wystudzić.
    Do szpinaku dodać pokruszony ser feta i wymieszać.
    Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, po jednej stronie ułożyć pas szpinakowej masy i zwinąć w rulon. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem, posypać sezamem.
    Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 st
    Podawać na ciepło z rosołem lub barszczykiem.
    Na zimno jako przekąski.

Komentarze

Podobne przepisy