Naleśniki ze szpinakiem i fetą

4.99 (142 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Naleśniki ze szpinakiem i fetą to danie, które można spożywać na ciepło jak i na zimno.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 400 gramów
    - mleko: 500 mililitrów
    - woda: 100 mililitrów
    - jaja: 3 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 2 łyżeczki

    - szpinak rozdrobniony mrożony: 600 gramów
    - feta: 350 gramów
    - cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - mleko: 2 łyżki
    - sól do smaku: 2 szczypty
    - pieprz do smaku: 3 szczypty
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.99 (142 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć: mąkę, mleko, jajka, wodę, oliwę, sól i cukier na jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dolać więcej wody. Usmażyć naleśniki na dużej, rozgrzanej patelni. Odstawić do ostygnięcia pod przykryciem, ponieważ będą pękać. Mi wyszło 14 naleśników.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju smażyć cebulę na złoty kolor. Następnie dodać szpinak dalej smażąc, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak gotować tak długo, aż odparuje wodę. Gotowy szpinak ostudzić.
  • 3. Fetę rozgnieść w misce z odrobiną mleka, aż masa będzie nadawać się do rozsmarowania. Połowę naleśnika posmarować fetą, a drugą połowę szpinakiem i zawijać w rulonik. Przed podaniem naleśniki można podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Na zimno też są smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować