Filet zapiekany z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka przekroić i rozbić na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową, a na nią ułożyć rozbite piersi z kurczaka. Pierś przyprawić solą oraz pieprzem(ja posypuję jeszcze przyprawą do kurczaka złocistego).
2.Następnie kroimy cebulę oraz pieczarki, które następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
3.Po usmażeniu pieczarek nakładamy po łyżce farszu na każdy kotlet
4.Następnie na każdy kotlet nakładamy majonez w zależności od wielkości piersi i rozsmarowujemy go po całości.
5.Na wierzch nakładamy grubą warstwę startego sera. Kotlety wkładamy do piekarnika na 15-20 min. (180 stopni z termoobiegiem, 200 stopni bez termoobiegu). Podajemy od razu po przygotowaniu.
Porady
Kotleciki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z marchewki.
Komentarze