Filet zapiekany z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Wystarczy, że ktoś spróbuje tego dania a już stanie się jego ulubionym. Danie idealne na rodzinne uroczystości.

  • 15 min

Składniki:

  • • podwójna pierś z kurczaka
    • 10 pieczarek
    • 1 cebula
    • majonez
    • 30 dag sera żółtego
    • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

Filet zapiekany z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka przekroić i rozbić na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową, a na nią ułożyć rozbite piersi z kurczaka. Pierś przyprawić solą oraz pieprzem(ja posypuję jeszcze przyprawą do kurczaka złocistego).
  • Podsmażanie pieczarek 2. Następnie kroimy cebulę oraz pieczarki, które następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
  • Etap 1 3. Po usmażeniu pieczarek nakładamy po łyżce farszu na każdy kotlet
  • etap 2 4. Następnie na każdy kotlet nakładamy majonez w zależności od wielkości piersi i rozsmarowujemy go po całości.
  • etap 3 5. Na wierzch nakładamy grubą warstwę startego sera. Kotlety wkładamy do piekarnika na 15-20 min. (180 stopni z termoobiegiem, 200 stopni bez termoobiegu). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Porady

Kotleciki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z marchewki.

Komentarze

Podobne przepisy