Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i papryką

4.92 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pychotka:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
    4 cebule
    1 duża czerwona papryka
    400 g pieczarek
    1 mały słoiczek keczupu
    sól i pieprz
    przyprawa pikantna do kurczaka
    papryka słodka mielona
    bazylia suszona
    oregano
Wystaw ocenę:

4.92 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i papryką 1. Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy nasienne gniazdo i kroimy w nieduże paseczki. Pieczarki obieramy, nie myjemy (pieczarki wchłoną wodę), kroimy w talarki lub ćwiartki (zależy to od naszych upodobań).
  • Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i papryką 2. Na dnie szkła żaroodpornego układamy warstwę cebuli, następnie pieczarek oraz kawałki papryki, układamy plastry piersi z kurczaka, posypujemy papryką, następnie cebulą i pieczarkami (ten schemat powtarzamy tak długo aż skończy nam się mięso) a na samym końcu całość zalewamy ketchupem.
  • Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i papryką 3. Szkło żaroodporne zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 40- 50 minut. Trzeba uważać aby nie przesuszyć mięsa. Upieczony filet z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować