Filet z kurczaka ze szpinakowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybkie ,proste a przede wszystkim zdrowe danie.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 filety z kurczaka
    -4 ziemniaki
    -1 cebula
    -1 serek topiony śmietankowy
    - 2 łyżki masła
    -1 opakowanie szpinaku 100g
    - sól ,pieprz ,czosnek granulowany , papryka słodka, papryka ostra i gałka muszkatołowa.

Filet z kurczaka ze szpinakowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet ze szpinakiem. 1. Ziemniaki obieramy , kroimy w grube słupki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut . Odcedzamy i obsmażamy na łyżce masła , posypując pieprzem.
    Rozpuszczamy drugą łyżkę masła i szklimy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę , dodajemy szpinak i doprawiamy solą ,pieprzem , czosnkiem granulowanym oraz gałką muszkatołową. Dodajemy serek topiony i podgrzewamy do czasu aż się rozpuści . Filety lekko rozklepujemy , przyprawiamy i obsmażamy z jednej strony. Na usmażoną stronę nakładamy farsz szpinakowy ,składamy na pół i spinamy wykałaczką . Obsmażamy z pozostałych stron i serwujemy ze smażonymi ziemniaczkami i dowolną surówką.

Porady

Serwujemy z ulubioną sezonową surówką . Do spinania można użyć również patyczków do szaszłyków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy