Filet z kurczaka w sosie cytrusowym

0 (0 ocen)

Mięso z kurczaka, zamarynowane w soku z pomarańczy i cytryny, jest po prostu pyszne.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    2 pomarańcze
    1 cytryna
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    1/4 łyżeczki papryki ostrej
    pieprz
    sól
    200ml śmietany kremówki

Filet z kurczaka w sosie cytrusowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso w marynacie 1. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok. Dodać przeciśnięty czosnek, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz. Mięso pokroić w grubą kostkę, włożyć do marynaty i na dwie godziny wstawić do lodówki.
  • Smażenie 2. Na patelni dobrze rozgrzać olej i podsmażyć mięso wyjęte z marynaty, bez cebuli.
  • Z marynatą 3. Następnie do mięsa wlać marynatę, cebulę wyrzucić. Gotować do miękkości mięsa.
  • Ze śmietaną 4. Wlać śmietanę i chwilę razem gotować. W razie potrzeby doprawić. Podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy