filet z kurczaka w pikantnej marynacie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybki, lekki i bardzo smaczny obiad :) Ognisty ! :)

  • 40 min

Składniki:

  • 3 średnie filety z kurczaka
    marynata:
    3 ząbki czosnku
    4 - 5 łyżek oleju lub oliwy
    1,5 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    1 łyżeczka ostrej papryki (można zastąpić 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne)
    3/4 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki suszonego tymianku ( ewentualnie 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich)

Filet z kurczaka w pikantnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie.
    Kurczaka umieścić w naczyniu zalać marynatą, wsadzić do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie każdy kawałek mięsa zawinąć w folię aluminiową, poukładać w naczyniu żaroodpornym, którego dno zalać na około 1 cm zimną wodą.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni, mięso piec około 35 - 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić i pozwolić, aby mięso się lekko przypiekło.

Komentarze

Podobne przepisy