100 g ryżu długoziarnistego
350 ml bulionu drobiowego
1 ogórek średni
350 g filetów z dorsza
2 łyżki koperku
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko
1 pomidor
sól, pieprz
Filet z dorsza w ogórkowym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni.
Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ pokroić w małą kostkę.
Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min.
Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać.
Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku.
Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną.
Dusić pod przykryciem 10minut.
Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać.
Komentarze