Filet z dorsza w ogórkowym ryżu

0 (0 ocen)

Rybka z ryżem ogórkowym.

Składniki:

  • 100 g ryżu długoziarnistego
    350 ml bulionu drobiowego
    1 ogórek średni
    350 g filetów z dorsza
    2 łyżki koperku
    100 ml śmietany kremówki
    1 łyżka soku z cytryny
    1 żółtko
    1 pomidor
    sól, pieprz

Filet z dorsza w ogórkowym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni.
    Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ pokroić w małą kostkę.
    Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min.
    Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać.
    Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku.
    Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną.
    Dusić pod przykryciem 10minut.
    Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy