faszerowany bakłażan

0 (0 ocen)

konkurs kreatywny

Składniki:

  • - 30 dkg karczku
    - 15 dkg pieczarek
    - 15 dkg kiszonej kapusty
    - 3 bakłażany

    - 1 łyżki masła
    - tymianek szczypta
    - pieprz kolorowy
    - papryka słodka szczypta
    - papryka ostra szczypta
    - gałka muszkatołowa szczypta
    - sól do smaku
    -olej

Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - mięso zmielić na patelni rozgrzać odrobinę oleju dać mięso mielone smażyć dodać przyprawy tymianek,pieprz,papryki gałkę muszkatołową i posolić do smaku
    - bakłażany opłukać przekroić na połówki wydrążyć środek posolić i popieprzyć
    - wydrążony środek pokroić w kostkę dodać do mięsa podlać trochę wody gotować do wyparowania wody
  • 2. - kapustę opłukać zalać wodą zagotować odcedzić ponownie zalać wodą i gotować do miękka odcedzić odcisnąć pokroić na mniejsze kawałki dodać do mięsa
  • 3. - pieczarki opłukać pokroić w plasterki podsmażyć na maśle do odparowania wody przyprawić solą i pieprzem dodać do mięsa
    - wymieszać doprawić do smaku faszerować bakłażany wstawić do piekarnika nagrzanego 170 stopni na 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy