Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta potrawa świetnie nadaje się na niedzielny obiad oraz jako zimna przekąska. Przepis dostałam od mojej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • 8 - 10 pieczarek
    10 - 15 dag sera żółtego
    świeża pietruszka
    2 j jajka
    bułka tarta
    sól, pieprz
    mąka
    olej

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki 1. Pieczarki myjemy, oddzielamy nóżki od kapeluszy
  • Starte nóżki na paletni 2. Nóżki ścieramy na tarce, przesmażamy aby pozbyć się z nich wody. Po odparowaniu wody odstawiamy do ostygnięcia.
  • Farsz 3. Farsz:
    Ser żółty ścieramy na tarce, dodajemy poszatkowaną pietruszkę,1 jajko, sól i pieprz. Dodajemy ostygnięte starte nóżki pieczarek.
  • Faszerowane kapelusze 4. Faszerujemy kapelusze.
  • obtoczone pieczarki 5. Roztrzepujemy jajko, dodajemy łyżkę mąki. Maczamy faszerowane pieczarki w jajku i obtaczamy w bułce.
  • pieczarki na patelni 6. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju, 3-4 minuty. Do uzyskania złotego koloru.
  • Gotowe! 7. Usmażone pieczarki podajemy z ziemniakami bądź kaszą gryczaną.

Porady

Do farszu można dodać odrobinę bułki tartej dla zawiązania farszu. Po usmażeniu można odsączyć nadmiar oleju kładąc pieczarki na ręczniku papierowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy