Faszerowana cukinia

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dla wielbicieli cukinii :)

  • 20 min

Składniki:

  • 3 cukinie, około 20 pieczarek, 20 deko żółtego sera, cebula, czosnek, przyprawy, tłuszcz do formy

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy drobno pieczarki, cebulę i czosnek, i podsmażamy z ulubionymi przyprawami oraz vegetą na patelni.
  • 2. Gdy tamto się smaży, przekrawamy wzdłóż cukinie i delikatnie wydrążamy im środki. Przyprawiamy je od wewnątrz solą, pieprzem i papryką.
  • 3. Kroimy drobno pozostałą, wydrążoną część cukinii i dodajemy do smażących się pieczarek.
  • cukinia 4. Gdy farsz będzie już podsmażony, przekładamy go do łódeczek z cukinii. Posypujemy je od góry startym żółtym serem.
  • 5. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i zapiekamy ok 45 min. w temp. 160 st.

Porady

Jak widać na zdjęciu w podobny sposób wydrążyłam ziemniaka. Może on zastąpić cukinię. A do farszu można dodać mielonego mięsa, jeśli ktoś nie lubi jarskich dań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy