Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kroimy drobno pieczarki, cebulę i czosnek, i podsmażamy z ulubionymi przyprawami oraz vegetą na patelni.
2.Gdy tamto się smaży, przekrawamy wzdłóż cukinie i delikatnie wydrążamy im środki. Przyprawiamy je od wewnątrz solą, pieprzem i papryką.
3.Kroimy drobno pozostałą, wydrążoną część cukinii i dodajemy do smażących się pieczarek.
4.Gdy farsz będzie już podsmażony, przekładamy go do łódeczek z cukinii. Posypujemy je od góry startym żółtym serem.
5.Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i zapiekamy ok 45 min. w temp. 160 st.
Porady
Jak widać na zdjęciu w podobny sposób wydrążyłam ziemniaka. Może on zastąpić cukinię. A do farszu można dodać mielonego mięsa, jeśli ktoś nie lubi jarskich dań.
Komentarze