Fasolowe muffiny z młodym jęczmieniem i wiórkami kokosowymi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pewnie zauważyliście, że potrawy w których pojawia się kokos często goszczą się w mojej kuchni. Nie ma co ukrywać, uwielbiam smak i zapach kokosa.Muffinki wyglądają cudownie po przekrojeniu, a w dodatku są zdrowe, bezglutenowe i niskokaloryczne!

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 opakowania fasoli Jaś (ok. 200g) np. CENOS
    3 jajka
    4 łyżki śmietanki kokosowej
    4 łyżki ksylitolu/ stewii
    1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub zwykłego
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżki młodego jęczmienia
    3 łyżki wiórków kokosowych

Fasolowe muffiny z młodym jęczmieniem i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą i zostawiamy na 12h.
  • 2. Namoczoną fasolę odsączamy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy ją do miękkości. Studzimy następnie gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy w blenderze na puree. Dodajemy jajka, śmietankę kokosową, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy młody jęczmień do drugiej wiórki kokosowe. Ciasto nakładamy po łyżeczce, na zmianę raz zieloną masę, a raz kokosową. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy 25-35 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Porady

Po upieczeniu opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy