Zupa fasolowa z grzybami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wypłukać, zalać wodą o pozostawić na minimum 12 godzin do napęcznienia.
Grzyby dokładnie opłukać.
Fasolę osączyć, zalać 1 litrem świeżej wody, dodać grzyby i liść laurowy, i gotować pod częściowym przykryciem do miękkości.
Warzywa obrać, opłukać.
Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, brokuła podzielić na różyczki.
W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę, zasypać mąką i razem przesmażyć.
Dodać czosnek, mieszając wlać porcjami około 3/4 litra zimnej wody.
Wrzucić marchew i ziemniaki, lekko posolić.
Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać brokuła i ugotowaną fasolę z grzybami, wraz z wodą, w której się gotowała.
Gotować razem jeszcze kilka minut, aż brokuł zmięknie, a smaki się połączą.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarze