Zupa fasolowa z grzybami i brokułem

0 (0 ocen)

Pyszna modyfikacja zupy fasolowej, z dodatkiem suszonych grzybów i brokuła. Równie dobrze smakuje świeżo ugotowana, jak i odgrzewana następnego dnia.

Składniki:

  • 20 dag suchej fasoli
    2 dag suszonych podgrzybków
    liść laurowy
    1 marchew (15 dag)
    2 ziemniaki (30 dag)
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki pszennej
    20 dag różyczek brokuła
    sól
    pieprz
    majeranek

Zupa fasolowa z grzybami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wypłukać, zalać wodą o pozostawić na minimum 12 godzin do napęcznienia.
    Grzyby dokładnie opłukać.
    Fasolę osączyć, zalać 1 litrem świeżej wody, dodać grzyby i liść laurowy, i gotować pod częściowym przykryciem do miękkości.
    Warzywa obrać, opłukać.
    Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, brokuła podzielić na różyczki.
    W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę, zasypać mąką i razem przesmażyć.
    Dodać czosnek, mieszając wlać porcjami około 3/4 litra zimnej wody.
    Wrzucić marchew i ziemniaki, lekko posolić.
    Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać brokuła i ugotowaną fasolę z grzybami, wraz z wodą, w której się gotowała.
    Gotować razem jeszcze kilka minut, aż brokuł zmięknie, a smaki się połączą.
    Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Komentarze

Podobne przepisy