500 g fasolki szparagowej
opcjonalnie marchewka
łyżka masła
miód
gomashio u mnie z siemienia lnianego
kilka plasterków polędwicy dojrzewającej, możemy również użyć prosciutto
parmezan
opcjonalnie skórka z cytryny
Fasolka z gomashio i dojrzewającą polędwicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną fasolkę i pokrojoną w zapałkę marchewkę dusimy na maśle w niewielkiej ilości wody. Dusimy około 10- 15 minut. Fasolka powinna być al-dente. Fasolkę doprawiamy do smaku miodem i gomashio.
2.Zmrożoną polędwiczkę kroimy na bardzo cienkie plasterki.
3.Fasolkę przekładamy na talerze posypujemy parmezanem i cienko pokrojoną polędwicą oraz startą skórką cytrynową.
Porady
Przepis na polędwicę dojrzewającą:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/carpaccio-po-polsku
Przepis na przyprawę gomashio:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gomashio-japonska-sol-sezamowa
Komentarze