Sałatka z polędwicą wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso ponacinać głęboko w poprzek, natrzeć solą. Przygotować marynatę, dymkę, czosnek i papryczkę drobno posiekać. Wymieszać składniki, zalać marynatą mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny. Na drugi dzień mięso smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron. Resztę marynaty odlać, dodać oliwy i odrobinę wody (będzie to dressing do sałatki). Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i piez przez około godziny co jakiś czas obracając mięso. Mięso studzimy i dopiero teraz kroimy w plastry. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Na talerzu układamy rukolę, makaron i plastry mięsa i pokrojone w kostkę mango. Posypujemy orzeszkami pinii i żurawiną. Całość polewamy dressingiem.
Komentarze