Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Fasolka w innej odsłonie. Sos boloński, a zamiast spaghetti fasolka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
    150 g wędzonego boczku
    1 duża słodka cebula
    2 ząbki czosnku
    500 g pomidorów
    1 duża marchewka
    200 g małych pieczarek
    2 łodygi selera naciowego
    250 ml bulionu warzywnego
    sól
    pieprz
    cukier
    suszona bazylia, oregano, tymianek
    parmezan
    świeże oregano

Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym 1. W garnku z grubym dnem wytopiłem drobno pokrojony boczek. Wrzuciłem posiekaną cebulę, zeszkliłem, dodałem posiekany czosnek. Po minucie startą na średnich oczkach marchewkę. Jak marchewka zmiękła dodałem pokrojone w ćwiartki pieczarki i drobno pokrojony seler naciowy.. Dusiłem ok. 5 minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki i pestek, oprószyłem cukrem. Dusiłem, aż pomidory się rozpadły. Wlałem bulion, doprawiłem przyprawami i dalej dusiłem bez przykrycia, aż sos zgęstniał.

    Ugotowałem fasolkę w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedziłem. Ułożyłem na talerzu, polałem sosem, posypałem startym parmezanem i listkami oregano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy