Fale dunaju z czeresnia

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne ciasteczko do popoludniowej kawy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • .4 bialka
    .1 szklanka cukru
    .1 i 3/4 szklanki maki
    .1/2 szklanki mleka
    .1/2 szklanki oleju roslinnego
    .2 lyzeczki proszku do pieczenia
    .2 lyzki ciemnego kakao
    .2 lyzki mleka
    .aromat rumowy
    .czeresnie ( wydrazone )

    Krem budyniowy
    .1 duzy budyn waniliowy
    .3 lyzki cukru
    .3/4 kostki masla miekkiego

    Polewa
    .200 gr czekolady ciemnej
    .2 lyzki masla
    .dowolna posypka

Fale dunaju z czeresnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bialka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy cukier,potem mleko,olej i na koniec przesiana make z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto dzielimy na pol,do jednej z porcji dodajemy kakao i 2 lyzki mleka,mieszamy dokladnie.
    Na podluzna blaszke ( 30 x 20 ) wylozona papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasna mase,potem kakaowa i na koniec ukladamy czeresnie.
    Pieczemy przez 35 min w temp.180 st C.-studzimy.
  • 2. Krem
    Budyn gotujemy w/g przepisu i odstawiamy do wystygniecia.
    Maslo ucieramy mikserem ,potem powoli dodajemy budyn.
    Krem wykladamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodowki.
  • 3. Polewa
    W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade wraz z maslem,kiedy lekko przestygnie pokrywamy nia ciasto a wierzch posypujemy wiorkami pistacjii.

Porady

Ciasto zrobine jest z samych bialek,jesli ktos chce jasna mase ,moze zabarwilc nieco niebieskim barwnikiem do ciast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy