Fale dunaju z czeresnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bialka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy cukier,potem mleko,olej i na koniec przesiana make z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na pol,do jednej z porcji dodajemy kakao i 2 lyzki mleka,mieszamy dokladnie.
Na podluzna blaszke ( 30 x 20 ) wylozona papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasna mase,potem kakaowa i na koniec ukladamy czeresnie.
Pieczemy przez 35 min w temp.180 st C.-studzimy.
2.Krem
Budyn gotujemy w/g przepisu i odstawiamy do wystygniecia.
Maslo ucieramy mikserem ,potem powoli dodajemy budyn.
Krem wykladamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodowki.
3.Polewa
W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade wraz z maslem,kiedy lekko przestygnie pokrywamy nia ciasto a wierzch posypujemy wiorkami pistacjii.
Porady
Ciasto zrobine jest z samych bialek,jesli ktos chce jasna mase ,moze zabarwilc nieco niebieskim barwnikiem do ciast.
Komentarze