Ciasto:
700 g wiśni
250 g miękkiej margaryny
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
5 jajek średniej wielkości
375 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
20 g kakao
1 łyżka mleka
Masa maślana:
1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
100 g cukru
500 ml mleka
250 g miękkiego masła
1.Przygotować ciasto: wiśnie dobrze odsączyć na sicie. Margarynę utrzeć w misce na gładko za pomocą miksera. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i sól, ucierając do uzyskania jednolitej masy. Kolejno wbijać jajka, stale mieszając.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy w dwóch porcjach, ucierając mikserem na średnich obrotach. Około 2/3 porcji ciasta rozprowadzić na natłuszczonej blasze do pieczenia (30x40 cm).
3.Kakao przesiać, domieszać razem z mlekiem do reszty ciasta i rozprowadzić równomiernie na warstwie jasnego ciasta. Wiśnie ułożyć na ciemnej warstwie ciasta. Wsunąć do rozgrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.
4.Przygotować masę maślaną: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodając mleko i 100 g cukru, po czym ostudzić.
5.Masło utrzeć na gładko za pomocą miksera. Dodawać po łyżce ostudzony budyń. Wystudzone ciasto posmarować równomiernie kremem i odstawić na ok. 10 minut do lodówki, aby masa się ścięła.
6.Przygotować polewę: czekoladę połamać na kawałki i mieszając stopić z dodatkiem mleka, na małym ogniu. Masę maślaną posmarować polewą i za pomocą widelca ukształtować na wierzchu wzór fal.
Komentarze