Domowe bułeczki są zdrowszą alternatywą dla kupnych drożdżowek.
60 min
Składniki:
1/2 l mleka
10 dag drożdży
1 kg mąki
3 całe jaja
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
Ser:
gotowy ser na sernik
2 żółtka
Mak:
gotowy mak z puszki lub domowej roboty
Dziurawe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystko razem wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia ok.20 min.Po czym rozwałkować ciasto, szklanką wykrywać kółka,delikatnie zrobić dziurkę (nakladac łyżką masę makową i serową) formować bułeczki.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st C przez 20-25 minut.
2.Smacznego! :)
Porady
Należy schować przed dziećmi, ponieważ możemy nie zdarzyć ich skosztować :D
Komentarze