Dziurawe bułeczki

  • wyświetlono: 252 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowe bułeczki są zdrowszą alternatywą dla kupnych drożdżowek.

ForeverHungry
  • 60min

Składniki

1/2 l mleka
10 dag drożdży
1 kg mąki
3 całe jaja
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
Ser:
gotowy ser na sernik
2 żółtka
Mak:
gotowy mak z puszki lub domowej roboty

Sposób przygotowania przepisu:

Dziurawe bułeczki

  • 1. Wszystko razem wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia ok.20 min.Po czym rozwałkować ciasto, szklanką wykrywać kółka,delikatnie zrobić dziurkę (nakladac łyżką masę makową i serową) formować bułeczki.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st C przez 20-25 minut.
  • 2. Smacznego! :)

Porady

Należy schować przed dziećmi, ponieważ możemy nie zdarzyć ich skosztować :D

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodowe bułeczki

Dodane przez: daria0651

Jagodowe bułeczki

Jest to jeden z moich ulubionych...

Bułeczki

Dodane przez: PolskaGotuje

Bułeczki

Można je robić z dżemem, powidłem,...

Przytulone bułeczki

Dodane przez: opuncja

Przytulone bułeczki

Bardzo podzielne bułeczki, pieczone...

Bułeczki

Dodane przez: grazkazzz

Bułeczki drożdzowe

Te bułeczki nauczyła mnie piec...

Bułeczki bakaliowe

Dodane przez: Marcia66

Bułeczki bakaliowe

Polecam sprawdzony przepis mojego...

Bułeczki drożdżowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułeczki drożdżowe

Pyszne, wprost rozpływające się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE