Dziurawe ciasto

4.33 (12 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Dziurawe ciasto, albo inaczej ciasto z porami to mega czekoladowe brownie wypełnione kajmakowymi dołkami i bardzo kremowym wierzchem.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (forma 20x30 cm)
    brownie:
    270 g mąki
    100 g cukru
    120 g masła
    2 jajka
    5 łyżeczek kakao
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
    1/2 puszki masy kajmakowej
    wierzch:
    125 g mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    20 g kawy cappuccino o smaku czekoladowym
Wystaw ocenę:

4.33 (12 ocen)

Dziurawe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • brownie 1. brownie:
    Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, a kiedy masa będzie puszysta dodajemy jajka, a potem ekstrakt waniliowy. Do masy dodajemy suche składniki, a po wymieszaniu maślankę.
    Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
    Za pomocą grubszego patyczka lub słomki (ja użyłam grubszego końca pałeczek do sushi) robimy w ostudzonym cieście dziury, a następnie całość smarujemy podgrzaną masą kajmakową (podgrzana będzie bardziej płynna, lepiej wypełni dziurki w cieście)
  • brownie 2. wierzch:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz kawą cappuccino (w proszku), a następnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Masę nakładamy na wierzch ciasta. Ciasto schładzamy w lodówce.
    Masę można polać dodatkowo kajmakiem i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Kakao Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować