Dżem z mirabelek

0 (0 ocen)

Pomimo dużej ilości cukru, dżem nie jest za bardzo słodki. Ja taki dżem wykorzystuję do deserów, jako dodatek do słodkich naleśników i do smarowania blatów biszkoptowych przy składaniu tortów.

Składniki:

  • 3 kg mirabelek
    1.5 kg cukru

Dżem z mirabelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce, bez śladów zepsucia, umyć wsypać do garnka i mieszając rozgotować. Na dno garnka można wlać 2-3 łyżki wody. Gotować kilka minut, aż owoce się rozpadną.
  • 2. Gorące wylać na durszlak lub inne sito o większych oczkach i przetrzeć, pestki odrzucić.
  • 3. Do przetartych mirabelek dodać cukier i gotować 15 minut. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i znowu gotować 15 minut. Ja czynność gotowania powtarzałam trzy razy, ale jeżeli chcemy mieć bardzo gęsty dżem, to gotować jeszcze raz lub dwa.
  • 4. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, otulić kocem i po wystygnięciu przenieść do chłodnego pomieszczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy