Pomimo dużej ilości cukru, dżem nie jest za bardzo słodki. Ja taki dżem wykorzystuję do deserów, jako dodatek do słodkich naleśników i do smarowania blatów biszkoptowych przy składaniu tortów.
Dżem z mirabelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce, bez śladów zepsucia, umyć wsypać do garnka i mieszając rozgotować. Na dno garnka można wlać 2-3 łyżki wody. Gotować kilka minut, aż owoce się rozpadną.
2.Gorące wylać na durszlak lub inne sito o większych oczkach i przetrzeć, pestki odrzucić.
3.Do przetartych mirabelek dodać cukier i gotować 15 minut. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i znowu gotować 15 minut. Ja czynność gotowania powtarzałam trzy razy, ale jeżeli chcemy mieć bardzo gęsty dżem, to gotować jeszcze raz lub dwa.
4.Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, otulić kocem i po wystygnięciu przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Komentarze