DŻEM Z KIWI I LIMONKI

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Najwyraźniej nikt z nas nie miał ostatnio ochoty na kiwi, bo przeleżały tydzień w koszyku, zrobiły się miękkie i dojrzałe. Myślałam o koktajlu, ale skusił mnie dżemik. Smakuje cudownie, będzie rewelacyjny do deserów. Jest lekko kwaskawy, nie za słodki.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Proporcje (na dwa słoiczki 0,2 litra):
    650 g. dojrzałych owoców kiwi (po obraniu)
    sok z 1 limonki
    sok z połowy cytryny
    0,5 szklanki cukru

Dżem z kiwi i limonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiwi kroję na pół, miąższ wydrążam łyżeczką i kroję na kawałki. Przekładam owoce do garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, mieszam i odstawiam na godzinę. Następnie dodaję sok z limonki i cytryny, i gotuję razem ok. 3 godzin, na niewielkim ogniu, mieszając. Gorący dżem przekładam do słoiczków, mocno zakręcam. Pasteryzuję 10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy