Dżem rabarbarowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Uwielbiam dżemy truskawkowe, również te z dodatkiem innych owoców czy białej czekolady.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 700g obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki rabarbaru
    300g mrożonych lub świeżych truskawek
    600g cukru
    Sok z ½ cytryny

Dżem rabarbarowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekany rabarbar oraz truskawki (jeśli świeże, to w kawałkach, jeśli mrożone to w całości) przekładamy do rondla. Dodajemy sok z cytryny oraz ok 20ml wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając aż owoce zaczną się rozpadać. Gdy są miękkie i puściły sok, dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, mieszając bardzo często. Gdy odpowiednio zgęstnieje przekładamy do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy