Dżem morelowy z prażonymi migdałami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Rzecz niesamowicie pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. "Próbując" zeżarłam pół słoika. Miodzio! :D

  • Łatwy

Składniki:

  • - morele (waga wypestkowanych owoców): 1 kilogram
    - cukier żelujący: 1 kilogram
    - sok z jednej cytyny: 1 sztuka
    - płatki migdałowe: 5 łyżek

Dżem morelowy z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uprażyłam na suchej patelni płatki migdałowe na złoto. Trzeba ich pilnować i zdjąć z patelni, jak już będą złote, żeby się nie spaliły.
  • 2. Morele wypestkowałam, pokroiłam na dosyć drobne kawałki i wrzuciłam do gara. Zasypałam je cukrem żelującym, wcisnęłam sok z całej cytryny (bez pestek).
  • 3. Owoce z cukrem postawiłam na gazie, doprowadziłam do wrzenia ciągle mieszając i gotowałam 4 minuty nie przerywając mieszania. Po tym czasie wyłączyłam gaz, wsypałam uprażone płatki migdałowe i dokładnie wymieszałam.
  • 4. Gorące nałożyłam do wyparzonych słoików, szybko zakręciłam i postawiłam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy