Dżem morelowy z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uprażyłam na suchej patelni płatki migdałowe na złoto. Trzeba ich pilnować i zdjąć z patelni, jak już będą złote, żeby się nie spaliły.
2.Morele wypestkowałam, pokroiłam na dosyć drobne kawałki i wrzuciłam do gara. Zasypałam je cukrem żelującym, wcisnęłam sok z całej cytryny (bez pestek).
3.Owoce z cukrem postawiłam na gazie, doprowadziłam do wrzenia ciągle mieszając i gotowałam 4 minuty nie przerywając mieszania. Po tym czasie wyłączyłam gaz, wsypałam uprażone płatki migdałowe i dokładnie wymieszałam.
4.Gorące nałożyłam do wyparzonych słoików, szybko zakręciłam i postawiłam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze