Dżem jagodowy

  • wyświetlono: 356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Cudowne granatowo-fioletowe kuleczki - Jagody powoli się kończą , więc warto zaopatrzyć swoją spiżarnię w kilka słoiczków właśnie takiego dżemu . Polecam !

Cynamonowy Pył

Składniki

1 kg jagód

2,5 szklanki cukru

sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem jagodowy

  • 1. Jagody myjemy i oczyszczany z listków i gałązek . Przekładamy do rondelka i zasypujemy cukrem . Odstawiamy na 1 godzinę . Po tym czasie wstawiamy jagody na gaz i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia . Dolewamy sok z cytryny i mieszając od czasu do czasu gotujemy całość aż stanie się dostatecznie gęsta . Może to trwać 2 godziny , ja podzieliłam sobie ten czas na połowę i gotowałam dżem raz jedną godzinę a następnego dnia drugą godzinę .

    Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut . Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiJagodyPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

image-14gddv8

Dodane przez: Marica738

Frużelina jagodowa

Pyszna frużelina czyli owoce w...

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

Dżem malinowy

Dodane przez: Anitka0804

Dżem malinowy

Dżem malinowy smakuje mi najbardziej...

Dżem agrestowy

Dodane przez: Iwona75

Dżem agrestowy

Gęsty, słodki dżem z agrestu. Jest...

image-0p7f4pm

Dodane przez: KuchniaPoli

Dżem z czerwonej porzeczki

Pyszny dżem z czerwonej porzeczki,...

Dżem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Dżem brzoskwiniowy

Warto poświęcić trochę czasu i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE