Dżem figowy z pigwą

0 (0 ocen)

Do naleśników i deserów.....

Składniki:

  • -figi 1 kg
    -pigwa 1 sztuka
    -cukier trzcinowy 1/3 szklanki

Dżem figowy z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ujge5i 1. Figi umyć, osuszyć, pokroić, zasypać cukrem, odstawić na 2 godziny, pod przykryciem.
  • image-0j5oubp 2. Pigwę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
  • image-05xtrbe 3. Figi przełożyć do rondla o grubym dnie, dolać odrobinę wody.
    Gotować około 15 minut, dodać pigwę zmniejszyć płomień pod rondlem.
    Smażyć kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • 4. Jeśli skórki będą jeszcze zbyt twarde, przedłużyć smażenie o 10 minut.
    Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików., odstawić do wystudzenia.
    Podawać do naleśników i deserów.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy