Dyniowe leniwce

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis Babci Stefci z Bieszczad. Leniwce smakują wybornie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Miąższ z dyni 30 dag
    Mąka pszenna 2 szklanki
    Mąka ziemniaczana 2 łyżki
    Jajko 1 szt.
    Sól ½ łyżeczki
    Pieprz do smaku
    Składniki na okrasę:
    Masło 2 łyżki
    Pestki z dyni 4 łyżki
    Bułka tarta 1 łyżka

Dyniowe leniwce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie okrasy:
    Na suchej patelni zrumienić pestki dyni z bułka tartą, dodać masło i okrasić przygotowane leniwce.
    Wykonanie:
    Dynię upiec w piekarniku, następnie ostudzić i zmiksować. Gotowy miąższ z dyni wymieszać z mąkami, jajkiem i przyprawami do smaku i wyrobić ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką formować wałeczki, kroić zgrabne leniwce. Wrzucać na posolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na talerze i polać przygotowaną okrasą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy