drożdżowy makowiec

0 (0 ocen)

  • 40 min

przepis na placek drożdżowy dostałam od taty a sama udoskonaliłam go masą makową. Placek jest wilgotny i smaczny można przygotować go na rożne okazje.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    1/2 kg mąka
    1/2 kostki margaryny
    3/4 szklanki cukru
    3/4 kostki drożdży
    4 jajka
    2 szklanki mleka
    Gotowa masa makowa
    Kruszonka
    1/2 kostki margaryny
    30 dag mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Do posypania cukier puder firmy gellwe

Drożdżowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    w letnim mleku rozpuścić drożdże ,cukier.Jajka roztrzepać i dodać do maki .Wszystkie składniki wymieszać. Rozpuścić margarynę i letnia dodać do ciasta. Poczekać aż ciasto wyrośnie i wyłóż na blaszkę .

    Na wyrośnięte ciasto wyłożyć masę makową.
  • 2. Kruszonka
    margarynę,cukier i make wymieszać .Urobić kruszonkę.
  • 3. Na ciasto z masa makowa wyłozyć kruszonkę.
  • 4. Upiec ciasto około 20 minut w piekarniku .
  • 5. upieczony placek posypać cukrem pudrem .

Porady

wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy