Drożdżowy chlebek na słodko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny słodki chlebek z rodzynkami. Najlepiej smakuje na śniadanie z masłem, dżemem, konfiturą czy serem żółtym. Do tego kubek mleka lub kakao i mamy super śniadanko. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki orkiszowej tortowej
    2 łyżki cukru
    1 op. suchych drożdży
    1 jajko
    1/2 szkl maślanki naturalnej
    2 łyżki rozpuszczonej margaryny/masła
    1 garść rodzynek
    mała keksówka 8x18 cm

Drożdżowy chlebek na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiewamy przez sitko mąkę oraz dodajemy cukier, drożdże, jajko, maślankę i tłuszcz. Wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec dodając rodzynki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Wyrównujemy górę chleba. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy