Rwany chlebek drożdżowy na indyjską nutę

  • wyświetlono: 123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszne i aromatyczne pieczywo, idealne do zanurzania w gęstych sosach.

IMG_20190610_172103
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
600 g mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
0,5 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli himalajskiej
3 łyżeczki oliwy
40 g drożdży

Nadzienie:
100-120 g masła
2 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki dowolnej pasty indyjskiej, np. tikka masala
1 łyżeczka soli himalajskiej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rwany chlebek drożdżowy na indyjską nutę

  • 1. Drożdże kruszymy do dużej miski, dodajemy miód, mąkę, wodę, sól i oliwę. Zagniatamy przez kilka minut na gładkie i elastyczne ciasto. Podsypujemy blat mąką i wałkujemy na duży prostokąt.
    Składniki na nadzienie umieszczamy w siekaczu i miksujemy do momentu aż uzyskamy puszystą masę.
    Wykładamy ją równomiernie na ciasto i tniemy długie, cienkie kawałki. Dużą tortownicę wykładamy/wylepiamy papierem do pieczenia. Każdy pasek z ciasta zwijamy w harmonijkę i układamy ciasno obok siebie, zakrywając dno formy. Wypełnioną tortownicę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy przez około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu posypujemy świeżo zmieloną solą i natką pietruszki. Chlebek gotowy, smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebek indyjskichlebek ziołowychlebek drożdżowyrwany chlebekindyjskie pieczywo
 

Komentarze

Podobne przepisy

marchewka

Dodane przez: aga888

Marchewka na ciepło

Idealna do obiadu

Buraczki na ciepło

Dodane przez: EwaSidor

Buraczki na ciepło z zasmażką

Bardzo dobra przystawka do obiadku...

kghyh

Dodane przez: Magdalena_Z

Rzodkiewka na ciepło do obiadu

Bardzo dobrze smakuje z mięsem...

Leczo

Dodane przez: Gosiek-kuchcik

Leczo na zimę

Błyskawiczna potrawa idealnie rozgrzewająca...

kapusta czerwona

Dodane przez: lenab

Kapusta czerwona na ciepło

doskonała do wieprzowiny i drobiu

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Dodane przez: smak i uczucie

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami są zawsze...