Drożdżówka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąkę przesiać do miski. Masło roztopić w rondelku. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dolać ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Do przesianej mąki dodać rozczyn, masę żółtkową, resztę ciepłego mleka, sól oraz pozostały cukier. Połączyć za pomocą miksera lub ręcznie. Po chwili dodać ciepłe masło. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i skórkę. Uformować kulę, oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Składniki kruszonki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stół podsypany mąką i ponownie zagnieść. Płaską formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto i natłuszczonymi palcami rozciągnąć na całą powierzchnię blachy. Odstawić na godzinę. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. Piec 45 minut w temperaturze 200–220˚C
Komentarze