Drożdżowiec z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świeże drożdżowe ciasto najlepsze domowej roboty. Pachnące cynamonem umili chwilę przy kawie.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag mąki + parę łyżek do podsypania
    4 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    5 dag masła
    10 dag cukru
    2 jajka
    szczypta soli
    4-5 jabłek
    cynamon do posypania

Drożdżowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 10 dag mąki wymieszać z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki przesiać przez sito do miski, dodać jajka ubite z cukrem, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i sól. Wyrabiać ciasto. Masło rozpuścić i letnie dodać do ciasta. Cały czas wyrabiać podsypując mąką. Rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 15 minut, aby trochę podrosło.
    Umyte jabłka obrać i pokroić na kawałki. Ułożyć na cieście, posypać cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 50 minut.

Porady

Ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy